Τι πρέπει να γνωρίζετε

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξετάσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο μικροβιολογικό μας εργαστήριο

Εργαστηριακές εξετάσεις

Γενική αίματος, λευκά αιμοσφαίρια, λευκοκυτταρικός τύπος, αιμοπετάλια, ομάδα αίματος, ΤΚΕ, έλεγχος αναιμίας, γλυκοζυλιωμενη αιμοσφαιρίνη, κλπ.

Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία

Χρόνος προθρομβίνης, χρόνος μερικής θρομβοπλαστινης, ινωδογονο, δ-διμερή, έλεγχος θρομβοφιλιας,κλπ.

Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία

Σάκχαρο, νεφρική λειτουργία, ηπατική ένζυμα, λιπαιμικο προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκεριδια, HDL)

Απαραίτητη είναι 12ωρη νηστεία πριν την εξέταση. Το βραδινό της προηγούμενης ημέρας να είναι ένα ελαφρύ γεύμα.

Το πρωί της εξέτασης και μέχρι την ώρα της αιμοληψίας απαγορεύεται η λήψη τροφής εκτός από νερό.

Όσοι βρίσκονται υπό αγωγή  με θυροξίνη για τον θυρεοειδή δεν πρέπει να λαμβάνουν το χάπι τους πριν την αιμοληψία εκτός κι αν συστήσει διαφορετικά ο ενδοκρινολόγος.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία ή νηστεία.

Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού όταν αυτές υπάρχουν.

Συλλογή δειγμάτων

Προτιμάται δείγμα πρώτης πρωινής ούρησης. Σημαντική προϋπόθεση είναι το σωστό πλύσιμο των γεννητικών οργάνων το οποίο γίνεται με χλιαρό νερό και κοινό σαπούνι. Στη συνέχεια απαιτείται πολύ καλό ξέπλυμα της περιοχής. Το σκούπισμα είτε παραλείπεται τελείως, είτε γίνεται ταμποναριστα με αποστειρωμένη γάζα. Έπειτα ο  εξεταζόμενος αφήνει τα πρώτα ούρα να πέσουν στην τουαλέτα και μαζεύει μικρή ποσότητα από το μέσο της ούρησης και χωρίς να την διακόψει, σε έναν αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη.

Για την συλλογή των ούρων χρησιμοποιούμε τους ειδικούς ουροσυλλέκτες από το φαρμακείο.

Αν ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος στο εργαστήριο είναι μεγαλύτερος των δύο ωρών, το δείγμα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Προηγείται δίαιτα τουλάχιστον 3 ημερών. Απαγορεύεται να καταναλώσει ο εξεταζόμενος  κόκκινο κρέας, σπανάκι, φακές, κόκκινα λαχανικά (ντομάτα,παντζάρι,πιπεριές) και οτιδήποτε περιέχει Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή ακτινίδια, φράουλες). Επίσης πρέπει να αποφεύγονται η λήψη σιδήρου και όλων των φαρμάκων που περιέχουν σίδηρο όπως επίσης και τα μη στεροειδη  αντιφλεγμονώδη.

Συλλέγουμε μέρος της κένωσης  σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη

Τα ούρα συλλέγοντα σε ειδικά δοχεία 24ωρου που διατίθενται σε φαρμακεία.

Η συλλογή ξεκινάει το πρωί στις 7:00 .

Την ημέρα της συλλογής ο εξεταζόμενος απορρίπτει τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης. Όλες οι επόμενες ουρήσεις της ημέρας καθώς και της νύχτας μέχρι το επόμενο πρωί συλλέγονται σχολαστικά και προσεκτικά στο δοχείο.

Η συλλογή τελειώνει την επόμενη ημέρα στις 7:00 το πρωί που μαζεύουμε και τα πρώτα πρωινά ούρα εκείνης της ημέρας.

Προσέχουμε να μαζέψουμε ολόκληρη την ποσότητα της κάθε ούρησης, χωρίς να χάσουμε ούρα που θα πέσουν έξω από το δοχείο και επίσης να μην παραλείψουμε καμία ούρηση.

Το παραπάνω βήμα είναι πολύ σημαντικό για το σωστό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Προϋπόθεση είναι η αποχή από την σεξουαλική επαφή και γενικώς την εκσπερμάτιση για τουλάχιστον 3-4 ημέρες πριν από την εξέταση. Επίσης αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα.

Μετά τη συλλογή θα πρέπει η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο να γίνει εντός 30 λεπτών.

Γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων και των χεριών μας με χλιαρό νερό και κοινό σαπούνι καθώς και σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα.

Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη μετά από αυνανισμό.

Απαγορεύεται η διακεκομμένη συνουσία.

 

Γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων και των χεριών μας με χλιαρό νερό και κοινό σαπούνι καθώς και σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα.

Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη μετά από αυνανισμό.

Απαγορεύεται η διακεκομμένη συνουσία.

Μετά τη συλλογή θα πρέπει η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο να γίνει εντός 2 ωρών

Η Βιοπαθολογος Χαριοπολιτου Θάλεια πολύ ευχαρίστως θα σας ενημερώσει και θα σας καθοδηγήσει για οποιαδήποτε απορία ή επιπλέον ερώτηση ή πληροφορία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το εργαστήριο μας.
mikroviologiko-prosotsani.gr
Θάλεια Χαριοπολίτου
Ιατρός - Βιοπαθολόγος